Bav se česky. Vaše gramatika, naše zábava.

Čárka před spojkou než?

Ani MF Dnes není bez poskvrny. Uvést čárku před spojku než, když nenásleduje věta, nýbrž jen větný člen, je školácká chyba.

Dvacet osm procent dotázaných zkrátilo svou dovolenou nebo si zvolili levnější variantu, než před rokem.

Alespoň tak máme příležitost zopakovat si tento pravopisný oříšek. Takže: spojka než slouží k uvození vedlejších vět příslovečných časových (o této problematice jindy) nebo k porovnání dvou jevů. A přesně zde tolik lidí chybuje. Přitom stačí pamatovat na základní pravidlo: čárku píšeme tam, kde spojka odděluje dvě věty (zjednodušeně řečeno najdeme dva přísudky); např.: Dnešní lidé jsou uspěchanější, než byli dříve. Pokud se jedná jen o jednu větu (tedy s jedním přísudkem), čárka před spojku nepatří; např. Dnešní lidé jsou uspěchanější než dříve.

Malý dodatek na závěr: v případě, že než spojuje dva přísudky, vztahující se k témuž podmětu, můžeme je považovat za několikanásobný větný člen a psát bez čárky; např.: rychleji mluvil než přemýšlel.

Vidíte, nic na tom není!

 

MK

Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/britove-setri-na-jidle-na-pojisteni-i-dovolenych-fu6-/eko-zahranicni.aspx?c=A120803_193028_eko-zahranicni_brm